Trumps handelstarieven: minder groei, meer eenheid?
- Nieuws
- Trumps handelstarieven: minder groei, meer eenheid?
Europa is dankzij Trump sterker en zelfstandiger geworden, ziet Europarlementariër Tom Berendsen (CDA). Hij zou het dan ook toejuichen als die ontwikkeling doorzet, zegt hij in De Nieuws BV: "De afgelopen tijd heeft ons geleerd dat we als Europa minder afhankelijk moeten worden van de VS en als Europa dus ook meer zelf moeten kunnen."
Video niet beschikbaar
Volgens Berendsen is het zaak dat Europa verdergaat met die koers, temeer omdat hij op het gebied van veiligheid een voorbeeld ziet van dat het ook echt kán: "Op defensie zijn er stappen gezet die we jarenlang voor onmogelijk geacht hebben. Ik hoop dat op het gebied van energie, industrie en strategische sectoren ook zulke stappen gaan zetten."
Cijfer CPB
De cijfers van het CPB laten zien dat de impact van de Amerikaanse handelstarieven op de Nederlandse economie voorlopig beperkt blijft. Voor eind 2026 wordt een groei van 1 procent minder verwacht, en op de langere termijn gaat het om een afname van 0,5 procent. Het lijkt dus mee te vallen, al is het zeker geen reden tot groot optimisme. "Bij een handelsoorlog zijn geen winnaars, want alles wordt duurder en dat merken mensen", zegt hij. Het is dan ook te kort door de bocht om te stellen dat de cijfers meevallen: "Ik maak me wel degelijk grote zorgen."
"De onzekerheid nog volop aanwezig", zegt hij. Hij verwacht daardoor een afname in investeringen, wat ook economische gevolgen met zich meebrengt. "Maar ik ben wel hoopvol want we zijn een markt van 450 miljoen consumenten die voor handelspartners hartstikke aantrekkelijk is omdat wij bereid zijn ons aan afspraken te houden", vult hij aan waarmee hij dus leunt op de kracht van Europa.
Europese strategie
Want dat is volgens hem noodzakelijk. "Dit is een trouwe bondgenoot die je op deze manier in de steek laat." De Europese Unie kiest wat Berendsen betreft een goede strategie om te dealen met Trump: "Aan de ene kant maken we duidelijk dat het grenzen overgaat wat de VS doet en dat als het nodig is wij ook hen pijn kunnen doen als het nodig is, om hen onder druk te zetten naar de onderhandelingstafel te komen. Maar we zijn ook continu bezig met het verleiden van de Verenigde Staten om zonder druk hen naar die tafel te halen."