Tentcircus wordt een zeldzaamheid, maar ‘kan nog steeds verbinden’
- Nieuws
- Tentcircus wordt een zeldzaamheid, maar ‘kan nog steeds verbinden’
Het is vandaag Wereld Circusdag. Overal ter wereld houden circussen open dagen en kunnen mensen een kijkje nemen achter de schermen. Maar in Nederland is het klassieke, reizende tentcircus ondertussen een zeldzame aanblik.
“Het moderne circus verplaatst zich steeds meer naar het theater”, vertelt Maurice Veldkamp, directeur en spreekstalmeester van het Magic Circus, dat op dit moment in Amstelveen staat. “De drempel is daar toch wat hoger dan bij ons.”
Ooit was het een hoogtepunt van het jaar wanneer het circus in de stad was. In elk dorp kwamen de reizende gezelschappen wel langs en trokken veel bekijks. Dat lijkt verleden tijd; op het moment zijn de tentcircussen die in Nederland staan op een hand te tellen. Het Magic Circus van Veldkamp is het enige circus in Nederland met nog een volledige tournee.
Beeldschermen
“Ik denk dat het komt door het grotere aanbod aan vermaak en cultuur”, legt Veldkamp uit. “Mensen hebben veel meer keuze. Ik denk ook dat de beeldschermen een hele grote rol spelen. Alles is via je telefoon tegenwoordig voor het grijpen.”
Daarnaast stipt hij aan dat de regeldruk alsmaar toeneemt. “Het is steeds moeilijker voor een reizend circus met een tent door allerlei regels die worden opgelegd.” Bovendien verschillen die regels vaak van plek tot plek. “Daar moet je wel tegen kunnen.”
Dat lukt het Magic Circus blijkbaar; onlangs werd bekend dat zij binnenkort de Oscar Carré Trofee uitgereikt krijgen. Het is een belangrijke onderscheiding in de circuscultuur voor mensen “die een uitzonderlijke prestatie op circusgebied leveren”. Wat die prestatie volgens de jury is, zal bij de uitreiking blijken, maar Veldkamp heeft wel een idee.
Het is steeds moeilijker voor een reizend circus met een tent door allerlei regels die worden opgelegd.
‘Om de hoek’
“Wij zijn de missing link tussen het klassieke circus met paarden met pluimen, en het hele moderne van de theaters”, aldus Veldkamp, die zo veel mogelijk met de tijd mee probeert te gaan. Het circus heeft geen dieren en geen clowns, wel een komiek, een groep acrobaten en dansers.
“Daarbij komen we in alle krochten van de samenleving, we gaan echt bij de mensen op bezoek.” Het Magic Circus blijft dus niet op een plek in de stad staan, maar gaat de wijken in. Zo komt de tent alleen al in Amsterdam op vijftien verschillende plekken te staan. “We staan echt om de hoek. Je gaat dan sneller naar ons toe dan naar een groot theater in het centrum”, denkt Veldkamp.
Zo weten ook mensen met een niet-Westerse achtergrond de weg naar het circus te vinden. “Overal ter wereld heb je circussen. In Afghanistan, India, Palestina, Amerika – dat zie je ook terug bij ons in de tent. Iedereen zit er.” Op die manier speelt het circus een rol van inclusie en verbinding, denkt Veldkamp. “Je ontmoet hier mensen, het gebeurt hier live, en samen beleef je een meeslepende voorstelling.”